Sergeanten Visby

Byggt enligt NCC:s koncept

På fastlandet har NCC testat att bygga sina färdiga bostadskoncept Duo och Quattro på flera ställen, men för Nybergs på Gotland var det nytt att bygga lägenheter till fasta priser. Johan Gate har varit byggherre och det flesta av de 45 bostadsrätterna i kvarteret Sergeanten var sålda redan innan de satte spaden i jorden. I slutet av februari 2018 kunde bostadsrättsägarna flytta in.

Region Gotland utlyste en markanvisningstävling till vilken Johan Gate i samarbete med Nybergs Entreprenad lämnade in ett bidrag som helt baserade sig på NCC:s färdiga koncept för lägenheter. Duo-husen har två lägenheter i två plan i varje enhet. Marklägenheten har en uteplats på ena sidan, och på den andra sidan har topplägenheten en uteplats uppepå en förrådsbyggnad. Quattro-husen har fyra våningar, de flesta lägenheter har en infälld balkong och de på markplan har en uteplats.

De här lägenheterna byggs till fasta priser, vilket innebär att allt redan är färdigprojekterat och det finns en fullständig produktbeskrivning som täcker in allt från skåphandtag till fasadmaterial. Byggherren kan göra 10–12 val och de som flyttar in kan göra 2–3 val, vilket snabbar upp processen avsevärt. En intressant metod som använts är att gjuta alla väggar på plats i cellplastformer. När väggen är gjuten har den också isolering.

– Det kommer till och med färdiga badrumsenheter, berättar Lennart Danielsson som varit platschef. Man lyfter dem på plats, öppnar dörren, kliver in i ett helkaklat badrum där det bara är själva inkopplingarna som måste göras.

– Jag tycker det är bra att vi har kunnat bygga billigt, säger Johan Gate, då har vi kunnat sälja till lättsålda priser och de som köpt har nog gjort en bra affär sett till värdeökning. Dessutom har vi hållit planen ganska bra, vi planerade att vara inflyttningsklara i december 2017, men det blev slutet av februari 2018. Husen på angränsande tomter är ännu inte klara, en del har precis börjat byggas. När det är bostadsbrist borde det vara ett kriterium att man kan bygga snabbt.

– När jag sätter igång ett sådant här bygge är 60–70 procent av alla lägenheter sålda, förklarar Johan. Jag bygger inte på spekulation, jag tror det är bäst för alla parter att känna sig trygg i affären.

I och med att NCC bygger hus enligt detta koncept på flera platser, återförs erfarenheter från varje projekt så att man inte behöver göra samma misstag fler gånger. Det blir en kvalitetshöjande synergieffekt. Nu när det är klart verkar de flesta vara nöjda. Ekonomiskt har projektet gått ihop sig både för Nybergs och Johan Gates bolag Ihre Invest.

– Vi fick beröm från besiktningsmannen för att allt höll god kvalitet, påpekar Lennart. Utvecklingen inom byggbranschen har gått mot att vi idag har egenkontroller under arbetet, vilket leder till färre anmärkningar.

– Det har kanske varit någon synpunkt på utemiljön, men inget som varit svårt att förklara, säger Johan. Det har för de boende inte varit tydligt om exempelvis några träd har varit vårt ansvar eller regionens. Men på det stora hela ett bra byggprojekt.

Region Gotland utlyste en markanvisningstävling till ett helt nytt bostadsområde i Visby. Ihre Invest och Nybergs Entreprenad lämnade in ett bidrag med NCC:s färdiga koncept Duo och Quattro och fick bygga kvarteret Sergeanten. Det var första gången som Nybergs testade att bygga enligt dessa koncept.

  • Kund: Ihre Invest 2 AB
  • Tidsperiod: feb 2017– feb 2018

Läs mer på NCC:

Fler uppdrag...

Resecentrum Visby hamn

Clarion Hotel Wisby

Sankta Maria Visby

Hotellbygget Kransborren