Clarion Hotel Wisby

Sveriges finaste hotell

– Hur gör man för att skapa en övergång mellan ett befintligt hotell och två andra huskroppar? Vi gjorde en lång och bra resa för att planera hur det skulle se ut och vi måst hela tiden ta hänsyn till att det skulle byggas in en kulturmiljö, en världsarvsstad! förklarar byggherren Per-Olov Karlsson på Home Properties. Vi hade bra diskussioner med kommun och länsstyrelse – all eloge till dem – och det fanns massor av idéer om hur det skulle utformas.

– Vi ville undvika pastischer. Vi verkar i 2000-talet och det är en given utgångspunkt. Höjden på trädgården och gatumiljön var andra givna förutsättningar. Målet var att ta vara på utsikten, att skapa ett rum man gärna vill vara i och som samtidigt skulle fungera som frukostmatsal. Ibland skulle lokalen fungera som VIP-lounge vid arrangemang i trädgården.

– Vi enades om att bygga den här kopparbyggnaden med ett modernt uttryck. Fasaden är indragen en bit för att inte störa i gatumiljön. Taket är täckt av sedum för att anknyta till trädgården. Det är ett levande material som isolerar, men som kräver rätt dränering och avrinning eftersom det är ett platt tak. Det blir ganska tungt. Men det är fint att se på, ger visst brandskydd och håller länge.

– Tyvärr hittade vi asbest i det hus som var renoverat på 80-talet. Det hade vi inte räknat med. Det var tråkigt och gjorde att byggprocessen tog lite längre tid och blev lite dyrare än beräknat.

– När vi valde att anlita Nybergs Entreprenad var en av de avgörande faktorerna att de via ByggTeam hade erfarenhet från den tidigare renoveringen av Clarion Hotel Visby. Vi visste att de hade gjort det jobbet bra.

– Samarbetet har varit jättelätt. Generellt sett, när du kommer utanför Stockholm och driver projekt på mindre ställen, så blir parterna så synliga, man skapar närmare relationer och därmed blir mycket lättare. Nybergs har kunnigt folk. Projektledningen är bra, platschefen likaså – trevliga och bra att ha att göra med. Duktiga hantverkare.

– Nu står produkten där och vi är jättestolta över, i mitt tycke: Sveriges finaste hotell!

När Länsstyrelsen Gotland flyttade ur sina kontorslokaler på Strandgatan köptes de två husen av Home Invest i syfte att göra om lokalerna till ytterligare 77 hotellrum för Clarion Visby Hotel. Det ena huset är från 1800-talet och det andra huset är från 1980-talet. För att skapa en övergång till hotellet och byggde man en kopparsal.

  • Kund: Home Properties
  • Arkitekt: Visbyark AB
  • Tidsperiod: 2011–2013

Fler uppdrag...

Villa Sanda

Visby Lägenhetshotell

Hotellbygget Kransborren

Stora Torget Visby