Här jobbar vi med 
trivsel och arbetsmiljö

Intervju om arbetsmiljö med Nybergs platchef på bräckvattenverket i Kvarnåkershamn Krister Edström.

Krister Edström har jobbat på flera stora byggen, varav flera på fastlandet. Det har gett honom insikt och erfarenhet av hur viktigt det är att skapa trivsel, en bra arbetsmiljö och ge goda förutsättningar för kommunikation. Krister har tagit de bästa idéerna från olika projekt.

– När jag jobbade med ett projekt i Göteborg skulle de mäta hur mycket damm det var i luften, berättar Krister. Det visade sig att luften var dammigast inne på kontoren, men ingen fara ute på bygget! Så kan man inte ha det. Jag tycker att man ska komma hel och ren härifrån.

Det är därför som man måste ta av sig skorna eller använda skoskydd när man kliver in i kontorsbarackerna på byggplatsen i Kvarnåkershamn.

Trapphuset inomhus

En viktig förutsättning för att skapa en bra arbetsmiljö är att ha trapphuset inomhus, då blir det enklare att råka träffas och att söka upp varandra, än om man har trapphuset utanpå. Nu blir det mer som ett riktigt kontor. Förutom gemensam matsal har de också två stora mötesrum. Däremot delar flera personer kontor med varandra, men det underlättar också kommunikationen.

– Det är vanligt att man på byggarbetsplatser sitter sex stycken i varje bod, snackar, konspirerar och sprider rykten. Här i vår matsal på bygget i Kvarnåkershamn sitter alla tillsammans i en gemensam matsal, förklarar Krister. Då kan man välja vilka man vill sitta med och det blir enkelt att informera för mig.

– Tänk dig, när jag jobbade på en arbetsplats med 200 personer, då hade de två matsalar och jag kunde enkelt nå alla med information genom att informera i en matsal i taget. Då visste jag att 200 personer fått samma information! Det är ju omöjligt om alla sitter för sig i olika baracker.

Allas gemensamma matsal

Andra idéer som Krister genomfört är att ersätta pappmuggar och papptallrikar med riktigt porslin samt att låta var och en ha en genomskinlig plastlåda att ha som sitt skafferi.

– En del tror att sådant kostar pengar, men nej det lönar sig i längden och det blir rent och fint. När vi får bort brödpaket och annat från borden så kan ingen ockupera ett bord och göra det till sitt, utan alla bord är allas.

– Jag gillar att jobba med trivsel, då jobbar folk 110 procent. Annars går folk bara och gnetar och klagar. Man måste också ta hand om underentreprenörer lika bra som sina egen personal. En del tycker att man ska driva dem hårdare, men varför det, de jobbar ju också bättre om de trivs.

– När man fått prova på att jobba på en sådan här arbetsplats vill man inte ha det på annat sätt sen, avslutar Krister.