Sommarhus Gnisvärd

Sommaren 2014 flyttade familjen Leijonqvist in i sitt härliga sommarhus med egen pool och utsikt över havet.

Snabbfakta

Makarna Leijonqvist bokade två tomter i Gnisvärd och planerade att bygga där. Då blev en fastighet bredvid till salu, de köpte den och förutsättningarna kastades om. Nu måste de först flytta det befintliga huset innan de kunde bygga sitt drömhus. De har valt att bygga huset med inspiration av traditionell gotländsk stil, fast modern med alla nutida faciliteter. Eftersom de till största delen inte befunnit sig på Gotland under bygget har de särskilt uppskattat den välplanerade och omtänksamma projektledningen.

Intervju med beställaren

Huset som bytte plats

De hade redan köpt två tomter, planerat huset och valt Nybergs till att bygga det, men i sista stund kastades planen om. Makarna Leijonqvist hittade en tomt med ett bättre läge, fast där stod redan ett hus…

– Vi köpte två tomter i Gnisvärd 2011, berättar Karin Leijonqvist. Sommaren 2012 började jag göra en skiss med mått där jag placerade in fönster och annat. Vi lämnade det till arkitekt Birger Andersson som hjälpte oss att göra en arkitektritning från det.

– Baserat på det gjorde vi upphandling med fem olika byggfirmor på Gotland, fortsätter Roger Leijonqvist. Vi valde Nybergs. De var inte billigast, men inte heller dyrast. De gjorde ett bra intryck, de verkade förstå vår ambition och förklarade hur de skulle kunna bygga på ett bra och effektivt sätt.

– Vi fick känslan av att Nybergs kunde kombinera det personliga bemötandet och ansvarstagandet hos ett litet företag, med resurser och processer hos ett stort företag, fyller Karin i.

Precis när Roger skulle skriva på kontraktet, ringde Karin och berättade att det fanns en fastighet till salu ett stenkast från de tomter de köpt, men med mycket bättre läge. Efter att de åkt dit och tittat var båda två överens om att det var där de ville bygga huset. Så Roger ringde till Per Stephani på Nybergs.

– Nu kanske du tror att vi inte är riktigt kloka, inledde Roger samtalet. Vi ska bygga, men vi måste bara göra om det lite, för vi har hittat en ny tomt.

Det var ju inte bara det att den här tomten hade bättre läge, det stod också ett fritidshus och en gäststuga där och huset måste bort för att ge plats åt Leijonqvists drömhus. Dessutom var det bråttom om bygget skulle komma igång på utsatt tid. Lösningen blev att erbjuda huset till den som kunde ombesörja flytt av huset inom en vecka, från det att de fick tillträde.Det blev en bra lösning och det kändes bra att huset kom till användning.

– Det var inga sura miner hos Nybergs, understryker Karin. Vi fick vrida huset nittio grader och flytta lite på något fönster, men annars passade vårt planerade hus in bra här på vår nya tomt.

– Vi hade en riktigt bra projektledare, Magnus Wallin. Han var väldigt trevlig och ordningssam och tog tag i projektet dag ett, säger Roger nöjt. Han låg alltid steget före. Både jag och Karin är projektledare i våra jobb, så vi vet vad som krävs för att driva ett projekt effektivt och hålla tidsplanerna. Vi pratade samma språk.

– Ja, vi kände att vi kunde släppa ansvaret för allting, säger Karin. Han talade om i god tid när vi behövde fatta beslut. Han gav till och med egna förslag på mer kostnadseffektiva lösningar, och det är ju ren omtanke. Vi tycker också att det var enkelt att få tag på Per Stephani och Mats Larsson Wiman när något behövde diskuteras med dem.

– Något vi är extra nöjda med är stensättningen. Där hade vi tänkt att stenen skulle knäckas och göra oregelbundna fogar, men stensättarna tyckte inte att det skulle bli bra, det stred mot deras hantverksstolthet. Istället ville de såga och ha jämna fogar, berättar Roger. Då blev det ett större arbete men resultatet blev fantastiskt fint!