Hur är det att jobba på Nybergs?

Kent Nilsarve, drift och skötsel

– När jag slutade nian snackade jag med Almgrens åkeri i Linde och fick börja köra lastmaskin. Sen blev det skogsbil och så började jag på Nybergs 1976, jobbade där i tretton år, startade egen firma med lastmaskin och så 2000 behövdes jag på Nybergs så då började jag här igen.

– Jag kör i huvudsak lastbil med vägunderhåll, typ kantstöd, vägunderhåll, snöröjning, sätta snökäppar och sopa på våren. Just nu håller jag på med kantstöd, det innebär att jag fyller på grus precis vid asfalten så att det inte ska bli för hög kant. Det är vägvakten som ser att det behövs och som prickat ut ett par ställen till mig, fast jag håller ögonen öppna och fyller på överallt där jag tycker det behövs.

– Egentligen tycker jag att just kantstöd är en tråkig syssla, för det är så sällan det blir bra och då har jag ändå gjort det här i elva år! Det kan tyckas som att det inte är så komplicerat… det värsta är om det är nylagd asfalt för då syns det exakt om du råkar vingla till när det vita kalkgruset lägger sig på asfalten. I en kurva ser man sällan hur mycket man behöver svänga förrän det är för sent. Så antingen hamnar gruset uppe på asfalten så att man får sopa ner det, eller så hamnar det för långt från asfalten så att jag får fixa det manuellt med skyffel. Det är så mycket annat jag gör där jag känner mig glad och nöjd, men det här, det går bara inte… Lite irriterande.

– På våren är det härligt när vi sopar och gör fint på vägarna, det är fem veckors jobb varje vår. Då jobbar vi två och två, en vattenbil och en sopbil. Vattnet behövs därför att kalkflis dammar, fast nu har sand tydligen blivit billigare så att det är det vi ska använda.Under sopningen sköter vi oss helt själva.

– Vårt största stressmoment är trafiken. Varje gång jag går runt bilen måste jag komma ihåg att kika. Hälften av alla bilister saktar inte ner ett dugg, så man känner sig utsatt.

– Till dig som vill köra lastbil på Nybergs säger jag: ”Kompis, räkna med att vintrarna kan vara tuffa.” Annars är det kul och omväxlande. Det går bra att komma överens med all personal på Nybergs, både arbetskompisar och de som bestämmer. Även om det är mycket ensamjobb, träffar jag mina arbetskompisar morgon och kväll. Sen träffar jag folk när jag hämtar grus eller någon annan som är ute och jobbar på samma plats som mig så att vi kan äta lunch ihop. Det är en riktigt go kamratanda!