Hur är det att jobba på Nybergs?

Frank Westerlund, grävmaskinist

– Jag blev anställd som grävmaskinist på Nybergs 1975. Då var jag nitton år och fick lära mig av de äldre killarna, ute i verkligheten – den bästa skolan! Både min far och farfar jobbade som grävmaskinister. När jag var liten fick jag följa med pappa ibland. Att jobba med grävmaskin är som en pojkdröm, gillar man maskiner är det roligt. Det ska brumma och dåna, jag blir aldrig vuxen utan tycker att det är roligt!

–På Nybergs har vi varierande uppdrag. Från att lägga vatten och avlopp i villaområden till att gräva för reningsverk. Jag tror att jobben på Gotland är lite mindre, vilket gör att vi som utför dem blir mer insatta i helheten, från början till slut. Vi börjar med att böka till det, det blir bara ett stort hål, men när vi lämnar är det gräsmatta, fixat och fint.

– Det händer ganska ofta att vi hittar arkeologiska lämningar i marken. Nu senast i Ire. Vi fick lägga avloppet runt om husgrunder och begravningsplatser. Då var en arkeolog på plats och ritade av.

– Jag gillar längre arbeten bäst, som när vi lägger när vatten och avlopp på ett helt villaområde. Då blir det kontinuitet och den sociala biten är viktig. Vi blir ett bra gäng, mer sammansvetsat. Vi är tidiga på jobbet bara för att vi gillar att träffas och ta det lite lugnt innan arbetet kommer igång. Vi ses i matboden halvsju, tar en fika och snackar lite skit.